Egyik nap a párommal nagyon megkívántunk valami finom halas ételt. Már unjuk a sima rántott hal - sült krumpli menüt, így helyette elkészítettük ezt az egyszerű, de még kicsit különleges, és nagyon ízletes fogást ebédre.
Hozzávalók:
- 1 kg halfilé (lehet friss vagy mirelit, nekünk épp ez utóbbi volt most itthon)
- 4 ek. liszt
- só, vegeta
- bors
- 100 g vaj
- 2 dl főzőtejszín
- 1 citrom
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- 1. A halat előkészítjük. Ha mirelit, akkor kiolvasztjuk, ha friss, akkor pedig csak megmossuk. Ezután nagyobb darabokra felszeleteljük.
- Egy tányérban összekeverjük a lisztet a sóval, borssal, vegetával, és óvatosan beleforgatjuk a halszeleteket.
- Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és kisütjük benne a halszeleteket. Nagyon oda kell figyelni, mert ha nem mozgatjuk gyakran, akkor a lisztes bevonat könnyen odasül a serpenyő aljára, viszont csak óvatosan szabad hozzányúlni, mert könnyen szétmállanak a szeletek (főleg mirelit halnál!)
- Mikor mindkét oldalon megpirultak, kiszedjük a haldarabokat egy tányérra, kevés papírral felitatjuk az olajat róluk. Ezt megismételjük az összes hallal.
- Egy nagyobb edényben megolvasztjuk a vajat. A megsült szeleteket mind beletesszük, pár percig sütjük a vajon, majd beleöntjük a tejszínt. Itt már csak alacsony fokozatot használunk, nehogy megégjen.
- A citrom héját belereszeljük, a kifacsart levét is beleöntjük az ételbe, majd megkeverjük, de itt már tényleg nagyon óvatosan, mert nagyon könnyen szétesnek a halszeletek, és akkor csak egy darabos massza lesz az egész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése