Itt a Gasztro rovatban a kedvenc ételeimet, és azok receptjeit olvashatjátok. A képek és az ételek természetesen mind az én konyhámban készülnek ;)
Hozzávalók:
- 1 kg hús (ezt tetszés szerint választhatjuk. Én készítettem már karajból, csirkemellből és csirkecombfiléből, mikor éppen mi van itthon. Mindegyikből nagyon finom lett.)
- 1 zacskó aszalt szilva (javaslom a Pennyben kapható kimondhatatlan márkájú sárga zacskósat, 200 g van benne ami bőven elég, és mindössze 400 ft körül van)
- 1 csomag szeletelt bacon
- 1 csomag füstölt sajt (elsősorban Karaván, de ha drágálljuk, akkor a szintén Pennys Pásztor füstölt sajt is ugyanolyan jó)
- 2 dl vörösbor
- 1 ek cukor
- 1 ek méz
Elkészítés:
- A húst megmossuk, felszeleteljük (minél nagyobb és vékonyabb szeletekre, ha szükséges klopfolhatjuk is egy kicsit), tetszés szerint fűszerezzük. Én általában csak egy kis borsot, sót, meg szárnyas/sertés fűszerkeveréket használok.
- Kiszedünk egy szelet bacont, ráfektetjük a húst, beletesszük a asztalt szilvát és a sajtot (általában 2 szem szilva, és 1 kis szelet sajt elég), majd óvatosan feltekerjük. Ezt megismételjük az összes hússzelettel
- A húsokat egy olajjal kikent tepsibe tesszük, szorosan egymás mellé. Ha sikerül elég szorosan rakni, akkor még megtűzni sem kell a végeit, mert "összenyomják" egymást, és nem marad lyuk a szélén.
- Lefedjük alufóliával, majd a 180 fokra előmelegített sütőben így sütjük kb. 20-25 percig.
- Amíg sül, elkészítjük a boros öntetet: 2 dl vörösbort állandó kevergetéssel felforralunk a cukorral, mézzel, és a maradék aszalt szilvával. Tehetünk bele tetszés szerint még fűszereket, én az alábbiakat szoktam (mindegyikből egy keveset csak): szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, és gyömbér. Nem kell sokáig főzni, épp csak bugyogjon fel egy kicsit, és olvadjon el a cukor meg a méz.
- Kiszedjük a sütőből a húst, leszedjük az alufóliát, most már nem kell. Meglocsoljuk a boros öntettel, majd visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg a bacon szépen meg nem pirul.
Tetszés szerinti körettel tálaljuk, szerintem a legjobban a burgonyakrokett illik hozzá, de nagyon jól passzol a sült krumpli vagy a kukoricás rizs is.
Jó étvágyat!!!
![]() |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése